mei
14
Uitstekende vorm op ‘Muur van Hoei’ Bauke Mollema krijgt geen vervolg tijdens Luik-Bastenaken-Luik. “Ik mistte power”

Eerst was er vorige week dinsdag de 'muur van Hoei' voor Bauke Mollema. Zijn sterke optreden tijdens de Waalse Pijl werd net niet beloond met een podiumplaats maar oogde fit en ijzersterk daar in België. Over de 'Muur van Hoei' valt wel het een en ander te vertellen.


Het is de zwaarste beklimm ing van de wielerklassieker en de renners komen de muur maarliefst drie maal tegen in de wedstrijd. Het is een schitterend gezicht wanneer de renners door de stad Hoei voorover leunend over hun stuur, soms bijna stilstaand door de straten rijden. Net over de helft van de klim die 1300 meter lang is, is het stijgingspercentage maarliefst 19 procent en gemiddeld 9.8 procent. In totaal zijn er 11 beklimmingen tijdens de Waalse Pijl, de klassieker die wordt verreden in de Ardennen.

Mollema eindigde zoals gezegd als vierde achter de winnaar en favoriet  Alejandro Valverde, Dan Martin en Michal Kwiatkowski.  Ondanks het net missen van het eremetaal blikte de kopman van Belkin tevreden terug: "Ik voelde me de hele dag goed en volgens mij ben ik nog nooit zo snel de 'muur' opgeklommen. Natuurlijk is het jammer dat dit net niet heeft geresulteerd in een podiumplaats. De tactiek werkte wel. De afgelopen jaren moest ik steeds van ver komen tijdens de finalebeklimming en nu zet ik er vooral ook dankzij de ploeg direct goed bij. De afzet bij de voet was perfect. Voor de wedstrijd had ik gerekend en gehoopt op een plaatsje bij de eerste vijf. Dat is gelukt, maar gezien de ontwikkelingen in de finale had er meer ingezeten. De vorm is goed, de benen en het gevoel steeds beter." Met het oog op de Tour, waar het hele seizoen op is afgestemd, is dat natuurlijk goed nieuws.  Maar al eerder, voor Luik-Bastenaken-Luik.

Deze laatste voorjaarsklassieker werd afgelopen zondag verreden en de verwachtingen waren hoog gespannen. De ploegleiding van Belkin liet weten Mollema als een grote kanshebber te zien voor het podium.  Zover kwam het niet. De oud-Zuidhorner moest genoegen nemen met een 15e plaats. Tot de laatste kilometer zat Mollema goed, maar ‘ik had domweg niet de power om kort te sprinten’ was het realistische commentaar na afloop zoals we dat van hem gewend zijn. “Ik had goede benen, maar net niet zo goed als tijdens Amstel Goldrace en de Waalse Pijl. Dan kom je net dat beetje te kort wat nodig is om explosief te kunnen sprinten. Meer zat er niet in vandaag. De Australier Gerrans  won de wedstrijd voor de grote favoriet Valverde.  Pas op 21 mei moet de renner weer vol aan de bak als de ronde van Noorwegen uit de startblokken gaat. Daarna is er nog de ronde van Zwitserland en dat is tevens dan ook de laatste test voor de Tour de France die op 5 juli van start gaat.