mei
14
FC Groningen naar beroepscomissie met Johan Kamphuis

FC Groningen kreeg naar aanleiding van het niet doorgaan van de wedstrijd FC Groningen – FC Twente van de KNVB een boete van liefst 20.000 euro opgelegd, waarvan 10.000 voorwaardelijk. Tegen die straf ging de club in beroep en later in hoger beroep. Dat hoger beroep diende afgelopen dinsdag, in Zeist. Wim Entzinger, de huisjurist van FC Groningen, directeur Hans Nijland, hoofd accommodatie Andre Snakenborg en weerman Johan Kamphuis deden hun zegje. Alle hoop was dinsdagavond gevestigd op weerman Kamphuis, die aan kon tonen dat er die bewuste zondagmiddag echt sprake was van extreem weer. En dus dat de boete dus volkomen onterecht is.Het is zondag 26 januari en de weersomstandigheden zijn bijzonder.En er wordt nog extreem weer voorspeld. Het KNMI rept van code Oranje. En dus bekijkt Johan Kamphuis (43) thuis in Zuidhorn radarbeelden. Logisch, want Kamphuis was achttien jaar lang weerman voor Piet Paulusma en inmiddels weerkundige bij de KNSB.  En dus interesseert hem deze materie bijzonder. Als hij later hoort dat de wedstrijd van FC Groningen is afgelast, verrast hem dat niet. Wat hem wél verbaast is het feit dat FC Groningen een boete van 20.000 euro opgelegd krijgt omdat het duel afgelast werd. En dus start hij zijn computer op en tikt hij een mail naar FC Groningen directeur Hans Nijland waarin hij vertelt de boete onterecht te vinden en dat FC Groningen hem nodig heeft om dat te onderbouwen in de rechtszaak, hij de club wil helpen. De directeur – woedend vanwege de boete- zoekt gelijk contact met raadsman Wim Entzinger. Die belt niet veel later Kamphuis om hulp van de weerkundige in te schakelen. Kamphuis stelt vervolgens een rapport op die het FC Groningen-team mee naar Zeist neemt. Het gaat vooral over extreem weer in een heel ‘dun’ gebied. De heren in Zeist blijken dan echter ongevoelig voor de argumenten van kamp FC Groningen. In Leeuwarden werd gevoetbald, in Duitsland ook. Dus waarom in Groningen niet?
Wéér wordt Kamphuis opgetrommeld. Nu in de Euroborg. En weer mag hij – gedurende een half uur- vertellen wat er aan de hand was. Nijland en Entzinger zijn overtuigd, hebben vertrouwen in de weerman en hem uit te nodigen als getuige deskundige en mee te gaan naar Zesit waar het hoger beroep dient.

En dus stapt Kamphuis dinsdag in de namiddag in de VW van Nijland voor een mooie rit naar Zeist waar galgenhumor de sfeer er in houdt.Nijland tegen Entzinger bij aankomst: Wanneer win je eens een zaak voor ons, ik ken de omgeving inmiddels wel. Entzinger: Als jij nu gewoon zorgt dat je grasmatje zondags in orde is, is er niets aan de hand.
‘Het was een prima reis’, zegt Kamphuis, die onderweg door met name Entzinger geïnstrueerd wordt. ‘Geef alleen antwoord op de vragen’, zegt Entzinger. ‘Zeg niets onaardigs over de KNVB en houd je vooral bij je zaak’. Logisch natuurlijk, want het lot van FC Groningen ligt vanavond min of meer in handen van de weerman, de man die ze amper kennen maar in wie ze toch vertrouwen hebben. "Het voelt fijn, wanneer mensen vertrouwen in je hebben, daar ben Enztinger en Nijland ook dankbaar voor. Ze hebben  me de kans gegeven dit te doen," spreekt de weerkundige waarderende woorden over directeur van FC Groningen en zijn jurist.

Over vertrouwen gesproken, dat hebben ze in Zeist aanvankelijk wat minder in Kamphuis. De aanklager vindt het onacceptabel dat Kamphuis als getuige-deskundige gehoord gaat worden. Reden: hij heeft geen meteorologische opleiding. ‘Ik heb achttien jaar voor Piet Paulusma gewerkt. Achttien jaar! Bovendien: in dit wereldje word je vaak door de mensen zelf opgeleid. Ik ben door Piet opgeleid. Een soort privé opleiding. En heb zelf alles gelezen en bestudeerd wat maar enigszins met het weer te maken heeft. Maar verantwoordelijk zijn voor de teletekst van SBS 6 weerpagina, weerberichten schrijven voor een landelijke krant en het internetbeheer vond de aanklager niet zo interessant. Veel belangrijker vond hij vooral de afwezigheid van mijn universitaire meteorologische opleiding.’ Ook Hans Nijland is aanvankelijk teleurgesteld. ‘Ik ben zestien jaar directeur van FC Groningen. Zonder diploma. Waar gaat dit over?’ Het hoger beroep wordt geschorst. Tien minuten om precies te zijn. Kamphuis wordt geaccepteerd als getuige-deskundige. De eerste overwinning is een feit.

Wat daarna volgt houd je bijkans niet voor mogelijk. Kamphuis vertelt (en discussieert) drie kwartier over het weer. Mensen van de KNVB stellen vragen. Er worden weerkaarten getoond en er worden strikvragen gesteld. En dat allemaal in het gebouw van de VOETBALbond. ‘Ze vroegen me bijvoorbeeld of tien centimeter sneeuw in Groningen extreem is, of oostenwind kracht 5 dat is en of een temperatuur van min zeven  dat is. Daarmee wilden ze min of meer aantonen dat er dus van extreem weer geen sprake was. Het ging echter juist om de combinatie van deze factoren die de omstandigheden zo bijzonder en uniek maakten. En dat heb ik ze uiteraard goed duidelijk gemaakt.’
Dat duidelijk maken ging Kamphuis best goed af. Sterker nog: de weerman ging soms staan (erg ongebruikelijk) en verliet zelfs zijn plek om de mensen van de KNVB de weerkaarten uit te leggen (hoogst ongebruikelijk). En zo ontstond eigenlijk best een geanimeerd gesprek. ‘Nee, ik was geen seconde nerveus. Ik weet alles van het weer. Geen vraag kan mij verrassen. Echt niet. Ik moet zeggen dat de mensen in Zeist zich goed voorbereid hadden. Twee heren vonden het weer wel interessant, geloof ik. Ze wilden van alles weten. Kern van de zaak is of FC Groningen iets had kunnen doen. Ik heb daar volmondig nee op geantwoord. Een ijslaag op het veld, sneeuw smelt, het begint te vriezen, ijs aan elke grasspriet; als club sta je machteloos. En dat ze in Leeuwarden wel gewoon voetbalden, dat is puur toeval. Ik heb de KNVB radarbeelden en weerkaarten laten zien waarop overduidelijk te zien is dat dit extreme weer op een heel dunne strook van ons land was. Precies bij Groningen inderdaad. Stom toeval. Overmacht. Wat moet je daar als club aan doen?’

Dat rechtvaardigheidsgevoel was ook de reden voor Kamphuis om Nijland te mailen. Niet om er beter van te worden, want de weerman vroeg niets voor zijn expertise. ‘Maar wat ik ook zei, hoeveel bewijzen middels gevalideerde data van het KNMI ik ook heb geleverd, de aanklager vond het geen bewijs. Uiteindelijk hield hij vast aan zijn eis. Daarover was ik echt verbaasd"

Na ruim twee uur zit het er op. Snakenborg beantwoordde nog een aantal vragen over de drainage en Entzinger hield een prachtig pleidooi. Het afgelasten van de wedstrijd FC Groningen – FC Twente was volgens de raadsman een ‘Act of God’. De uitspraak van het hoger beroep volgt over twee weken. ‘Ik vond het bijzonder om mee te maken. Nijland en Entzinger waren tevreden over mijn bijdrage. Toen we naar de auto liepen en Nijland net een hele dikke sigaar had opgestoken zei hij dat ook. ‘Knap gedaan Johan. Klasse. Maar als we verliezen, is het wél jouw schuld’. Zo'n grap typeerde wel de sfeer. Het gaat om een hoop geld maar we hebben het ook erg gezellig gehad en gelachen. Ik denk overigens dat het voor voetbalclubs best handig kan zijn om goede contacten met weerdeskundigen te hebben. Kan ze zomaar eens geld opleveren of boetes besparen.’