mei
10
Interview met Pieter Huistra daags voor zijn ontslag: 'Ik begrijp de teleurstelling van de supporters heel goed'

Daags voor zijn ontslag sprak ik Pieter Huistra in het Postillion hotel in Haren uitgebreid. Bijna drie uren spraken we over vooral FC Groningen maar ook over zijn eigen functioneren. Hij had er nog alle vertrouwen in, dacht dat de spelers in meerderheid achter hem stonden evenals directeur Nijland. Ik verwonderde me dat hij zo open sprak met eigenlijk gewoon een supporter. Achteraf gezien denk ik dat Huistra zich deels onbegrepen voelde. Altijd was hij bezig met voetbal en met verbetering maar hij voelde ook dat er ergens iets niet goed ging. Tijdens het gesprek werd hem ook steeds duidelijker wat: "Vooral mijn communicatie naar de pers had ik beter kunnen doen. Meer dingen uitleggen naar buiten toe. Sommige dingen had ik anders kunnen managen, maar we komen hier sterker uit".
Het laatste interview met Huistra als coach van FC Groningen. "Het interview geeft mijn woorden en gevoel bijna perfect weer. Mijn vrouw had tranen in de ogen toen ze het las." Het 'Huistra rot op' eist zo haar tol. De supporters hebben hun zin. Huistra is vertrokken. Hij liet het me persoonlijk per telefoon weten. "Heb je het al gehoord? Ik ben ontslagen......FC Groningen is een geweldige club en ik had er graag nog jaren gewerkt. Het was iets moois dat op m'n pad kwam, er zullen meer mooie dingen op mijn weg komen. Het was leuk te te hebben gesproken en je bent altijd welkom op de koffie..."
Pieter: Langs deze weg: dank voor al je inzet en voor het plezier dat je ons ook hebt gegeven!HET INTERVIEW:

Het seizoen zit er op en FC Groningen is na de winterstop het slechtst presterende team uit de eredivisie (Eredivisie). Voor het technische beleid is niemand anders dan de trainer eindverantwoordelijk en  Huistra heeft wat uit te leggen. “Misschien heb ik dat het afgelopen seizoen te weinig gedaan. Ik wilde spelers in hun kracht zetten en de positieve dingen benadrukken. Maar ik begrijp , dat de supporters  zich zorgen maken en na een nederlaag niet alleen zitten te wachten op de positieve dingen die ik heb gezien. Zij vragen zich af of ik nog wel de juiste man op de juiste plaats ben. Zij willen overwinningen zien en zijn boos. Dat begrijp ik en vind hun zorgen meer dan logisch.”

 


Tegenover mij zit een man die geen wallen onder zijn ogen heeft en die met een vriendelijke en open blik over ‘zijn’ FC Groningen spreekt. Over zijn positie, waarvan hij weet dat die onder druk staat en dat het draagvlak onder de supporters en misschien ook onder de sponsoren afneemt. Enkele willekeurige verwijten: star en koppig. Eigenwijs en stelselmatig verkeerd wisselen.

Terwijl 20.000 supporters roepen om een 4-4-2 systeem blijft Huistra volharden in 4-3-3  of in een  4-3-2-1 formatie. Om vervolgens uit te leggen dat het systeem belangrijk is en als een soort kapstok fungeert.  “Huistra rot op” klinkt het uit vele kelen in de Euroborg tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen NAC.  Dat deed hem zeer maar de coach weet ook dat het er bij hoort. “Maar daarmee wil ik de onvrede van de supporters niet bagatelliseren. Die mensen steken een hoop geld in een kaartje of een seizoenskaart en verwachten iets anders dan ze voorgeschoteld krijgen. Uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk dus krijg ik dat terug. Dat doet natuurlijk wel iets met me.”  Huistra wekt niet de indruk voor zijn verantwoording weg te lopen en is zich heel bewust van het koord waarop hij balanceert. Het is de week van de hand in eigen boezem en de week van de spiegel, zo liet directeur Nijland weten. 

Koppigheid
Laten we de kritiek van de supporters maar eens tegen het licht houden. Om te beginnen de koppigheid. Ondanks alle nederlagen houdt Huistra het hele seizoen vast aan zijn systeem.  De regionale pers zet de trainer onder druk om dit te veranderen. Huistra weigert. Het prototype koppige Fries?  “Natuurlijk heb ik nagedacht over veranderingen in de manier van spelen. Ik vind een systeem eigenlijk helemaal niet belangrijk. Het gaat veel meer om de intentie waarmee we spelen en van waaruit we dat willen doen. In de praktijk kan het best zo zijn dat er een spits naast Texeira opduikt. Maar de uitgangspositie heb ik zoveel mogelijk in tact willen laten. Met twee spitsen naast elkaar zoals Roda JC dit seizoen doet, zou een enorme verandering zijn voor de spelers. Het is een jonge en kwetsbare groep. Ik als trainer en wij als technische staf hebben er voor gekozen om zoveel mogelijk vastigheden in het team te creëren.  Alles omgooien zou de onzekerheid vergroten. Het is mijn overtuiging dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Kijk ook maar eens naar de praktijkvoorbeelden uit de eredivisie. Vitesse heeft even met twee spitsen gevoetbald toen het met drie niet liep. Het werd alleen maar slechter. En zo zijn er meer voorbeelden. Het is niet de manier van voetballen waardoor het niet loopt. Vertrouwen. Zelfvertrouwen. Dat zijn de toverwoorden.  Het ongrijpbare gevoel dat er bij deze ploeg ontbreekt. Ik heb de manier van spelen niet heilig verklaart. Het liefst zou ik voetballen op de manier zoals Barcelona dit doet. Zonder echte diepe spits. Maar daar hebben wij de spelers niet voor.”

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen. Een volgende punt van kritiek. Onder Huistra is geen enkele speler beter geworden.  Hieraije wordt wekelijks ingezet op een positie die niet de zijne is – rechtsback – om vervolgens na 60 minuten weer gewisseld te worden. Logisch, zo stellen de supporters dat het zelfvertrouwen van zo’n man kapot gaat. En zo gaat het met meer spelers is het verwijt. “Ik weet dat Tom daar niet graag speelt.  Er is ook een poos geweest dat hij daar heel aardig functioneerde. We moesten wat doen bij gebrek aan alternatieven. Het is echter beslist niet zo dat we Tom maar aan zijn lot hebben overgelaten. Ik heb enorme waardering voor hem dat hij zich steeds heeft opgeofferd voor het team. Dat hebben we hem ook verteld. Misschien is handig deze dingen ook naar buiten toe te communiceren. Op een gegeven moment heeft Tom gezegd erg graag een kans te willen op het middenveld en niet meer als back te voetballen. Daar hebben we ook rekening mee gehouden. Daarom kreeg Piedro een kans. Zo praten we met alle spelers. Maar sommige dingen kan ik niet naar buiten brengen. Bepaalde keuzes worden ingegeven door omstandigheden die we voor ons houden. Daarmee beschermen we de spelersgroep. Ik heb wel geleerd, dat het handiger is meer uit te leggen. Zodat supporters bepaalde keuzes kunnen begrijpen. Dat ze zich gehoord voelen en niet genegeerd in hun roep. Maar uiteindelijk beslis ik, in nauw overleg met de technische staf over hoe we het gaan doen. Daarvoor ben ik aangesteld. Ik ken de omstandigheden, voor en achter de schermen en sta nog altijd achter de keuzes die ik heb gemaakt. “

 

Controle
Het idee dat Huistra een wat stugge of bijna verlegen Fries is, kan tijdens het gesprek naar het rijk der fabelen worden verwezen. Hij is verbazingwekkend open. Luistert en verdedigt niet. Legt uit en denkt na. Met een open blik. Een blik naar binnen. “Ik wil ook leren van deze episode. Alle trainers maken een dergelijk moeilijk jaar mee. Dat is dit ook voor mij. Ik kom hier sterker uit en als team kunnen we dat ook. Daar ben ik van overtuigd. “ De geruchten dat het in de staf niet meer zo botert, ontzenuwt Huistra. ‘Ik ben te veel in de controle gaan zitten op het moment dat het niet liep. Ook naar mijn staf toe. Daar werd ik me bewust van en heb dat met  de desbetreffende mensen gecommuniceerd. Het is een eerste primaire reactie op moeilijke ontwikkelingen.   Je gaat veiligheid zoeken. Ik deed dat op die manier. Daar kom je alleen achter door er tegen aan te lopen. Leermomenten. Je ziet het ook bij spelers. In het veld zijn ze geneigd steeds weer de veilige oplossing te kiezen. In plaats van een steekpass naar Texeira gaat de bal terug naar Luciano. Dat is een groot verschil. Het zelfvertrouwen zal terugkeren, zoals ook de zelfredzaamheid. De spelersgroep heeft genoeg potentieel in zich, al moeten we ook realistisch zijn. “

 

Verwachtingen
Een bruggetje naar een precair onderwerp. Naar de kwaliteit van de spelersgroep en de verwachtingen voorafgaande aan dit seizoen. Nijland wilde met FC Groningen knokken voor een vierde of vijfde plaats. Een plekje, dat rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal zou betekenen. En dat terwijl Granquist, Stenmann en Matavz vertrokken. De steunpilaren en smaakmakers van de club. Huistra wordt behoedzaam. ‘Als we het hebben over dingen die ik anders zou hebben aangepakt komen we terug bij het begin van het seizoen. Bij de verwachtingen. Ik denk dat het geen handige zet was om de lat zo hoog te leggen. Dat hadden we anders moeten aan pakken. We hebben dit met elkaar gedaan, maar het legde een enorme druk op de spelersgroep. Op het moment dat het goed ging, begonnen ze ook in zich zelf te geloven. Geweldig. Maar dan komt het moment dat we te maken krijgen met nederlagen, met teleurstellingen en tegenslagen. Daar kon deze groep moeilijk mee om gaan. Die omschakeling kon niet worden gemaakt. De combinatie met de torenhoge verwachtingen legde spelers lam. En dan nog de blessures. Kwakman zou in dit team een van de dragende spelers moeten zijn. Hij is weg. Van Dijk viel weg. We hebben Burnet een tijd lang gemist. Schorsingen en blessures waren schering en inslag. Ik wil me daar nooit achter verschuilen. Maar noodgedwongen moet ik dan wel een beroep doen op hele jonge jongens die ik breng in een slecht draaiend elftal. En als Bos speelt en weer gewisseld wordt, is dat van te voren door gesproken. Wij laten niemand aan zijn lot over.

Suk

Ook de publiekslieveling Suk niet”. Suk kreeg aanvankelijk geen kans. Vervolgens aan de rechterkant, niet zijn favoriete plek en daarna twee wedstrijden in de spits. Daarna werd hij weer verwezen naar de bank.  “Ik weet dat de rechterkant zijn favoriete plaats niet is, hoewel hij daar wel zijn beste wedstrijd speelde. We hebben hem uiteindelijk de kans gegeven in de spits omdat Texeira al lange tijd zijn scherpte miste. Maar dan wordt duidelijk wat we eigenlijk het hele jaar al vinden. Hij komt gewoon nog te kort. Het is een ruwe diamant, maar met hem doorgaan zou op dit moment zinloos zijn en hem ook geen goed doen. Wij zien niet alleen de wedstrijden van het eerste maar ook die van het tweede elftal waar Suk in acteert. We zien de trainingen. Uiteindelijk zijn het weloverwogen keuzes die soms voor buitenstaanders niet altijd even goed te begrijpen zijn. Suk kan hier een geweldige publiekslieveling worden of is dit eigenlijk al. Ik heb ook een zwak voor hem. Misschien speelt hij volgend seizoen wel als diepe spits met Texeira er achter. Dat ligt vooral aan hem zelf. Aan hoe hij zich ontwikkelt.  Ook met  twee spitsen spelen is een optie. Dat is afhankelijk van de spelersgroep. Nogmaals, geen systeem is heilig. Ik zou het liefst meerdere manieren van spelen beheersen, maar daar moet de groep wel klaar voor zijn en we de spelers voor hebben. Misschien een mooie uitdaging volgend jaar.”

Het zelfvertrouwen moet dus terug. Maar hoe? Dat is de grote vraag. “Het zou al een groot verschil kunnen maken wanneer Kwakman en Van Dijk weer fit zijn. Van Dijk heeft een moeilijk jaar achter de rug. Maar geloof mij. Hij komt volgend jaar sterker terug en is veel volwassener geworden de afgelopen maanden.”
Huistra beseft ook, dat het team nieuwe impulsen nodig heeft en aan kwaliteit moet winnen maar ziet ook ontwikkelingen in de huidige groep:  “Ik vind ook, dat we een paar gerichte aankopen nodig hebben die ons onmiddellijk sterker maken.  Maar ik ben er ook van overtuigd dat deze spelers dit seizoen mentaal sterker zijn geworden en daar hun voordeel mee gaan doen. Ze hebben  nu gespeeld onder de moeilijkste omstandigheden en schrikken daar volgend jaar niet meer van. Daarom heb ik gezegd, dat er dit jaar een goede basis is gelegd voor de komende jaren. Dat is in de pers misschien niet goed overgekomen, maar zo heb ik het bedoeld. In combinatie met een paar nieuwe spelers zullen de voorwaarden geschapen worden om tot betere prestaties te komen.

Echtheid
Iedereen kan nu de tijd nemen om helemaal leeg te worden. Laten we waken voor te hoge verwachtingen. Tadic was onze beste speler en is weg. Het is niet realistisch te verwachten dat Kostic het zelfde nivo onmiddellijk haalt. Maar deze groep zal zich willen revancheren en er gesterkt en sterker uitkomen . Een paar goede spelers als aanvulling en we spelen volgend seizoen gewoon weer voor de playoffs. Ik weet dat ik komend seizoen met een achterstand begin. Dat het publiek weer om mijn hoofd zal roepen na twee nederlagen. Zo gaat dat in de voetballerij. Ik ben niet naïef. Als ik er geen vertrouwen in zou hebben zou ik zelf opstappen. Dat heb ik wel. FC Groningen is een fantastische club met een hondstrouwe aanhang. Ik dank ze voor alle support en weet dat ze enorm balen van dit jaar. Maar ik beloof ze….. we zullen er staan volgend seizoen!”

Huistra rekent alle genuttigde cappuccino’s af. En dat waren er wel een paar  tijdens het twee uur durende gesprek. Zelden was een trainer van een BVO zo open. Zijn tv-interviews zijn doorgaans even voorspelbaar als saai. Huistra blijkt een andere kant te hebben waarbij echtheid centraal staat. Echtheid kent geen houdbaarheidsdatum. Huistra stapt in zijn auto vanuit Haren richting Groningen. Op naar de Euroborg. Echtheid en FC Groningen. Nijland had het toch goed gezien.