sep
27
David Texeira nu al belangrijkste man FC GroningenFC Groningen pakte voor de tweede maal op rij de volle drie punten en staat 8e op de ranglijst. We staan weer in het linkerrijtje. Maar blijven we daar ook?
De overwinning op de Graafschap was even knap en sensationeel als terecht. Hans Nijland heeft aan het begin van dit seizoen gezegd dat het halen van Europees voetbal een ‘must’ is. Vind ik geen handige uitspraak. Een jong team met extra en onnodige druk opzadelen. Welk doel dient dat?
En Twente, AZ, PSV, Ajax, Feyenoord, misschien ook Heerenveen zijn sterke ploegen.

Maar toch:  voor plaats 5 tot en met 8 kan de FC zonder terughoudendheid gaan. Natuurlijk zeggen de criticasters dat de overwinningen geboekt werden tegen zwakke tegenstanders en daar is ook niets tegen in te brengen. Exelsior en de Graafschap behoren tot de zwakste clubs uit de eredivisie.
Groningen verslaat ze dan ook. Dit FC Groningen heeft enorm veel potentie. Het straalt spelplezier uit.

En we gaan nu ook al uitwedstrijden winnen bij de zwakke  broeders. Niet helemaal in de traditie van de FC..
We gaan mooie tijden tegemoet in de Euroborg. Natuurlijk: We zijn een aantal belangrijke spelers kwijtgeraakt. Het is zo als directeur Hans Nijland zegt; “Ze zijn weg.”  We kunnen blijven terug kijken, maar dat brengt geen punten.

Waarom dan nog zo weinig overwinningen? Is vooral een kwestie van vertrouwen. Dit team was tot de wedstrijd tegen Exelsior even kwetsbaar als glansrijk. Kwetsbaar bijvoorbeeld in de goal. Van Loo is een erg middelmatige doelman en Luciano is in potentie gewoon een betere keeper.

Kwakman is geen verdediger, maar een balletje het middenveld inpassen kun je rustig aan hem overlaten. Verder roert hij zijn mondje wat hij tegenwoordig wat genuanceerder doet dan na de eerste wedstrijd.
Virgil van Dijk is in de lucht sterker dan zijn voorganger Andreas  Granqvist. Ook opbouwend heeft de boomlange en beresterke sterke verdediger veel kwaliteiten. Zijn wendbaarheid is wel een beetje zorgelijk soms. Daarentegen is hij het beste breekijzer die er in ons land rondloopt. Hij wordt de toekomstige nieuwe leider van FC Groningen.

Frederik Stenman. Kom we noemen de namen nog maar eens op, was een degelijk linksback die goede maatjes was met Tadic. Verdedigend is Lorenzo Burnet  iets lichter dan zijn voorganger. In aanvallend opzicht is de kleine snelle oud Ajaxied echter veel sterker. Heeft een verrassende actie, neemt initiatief en werkt als een paard. Ook Johan Kappelhof, de rechtsback doet het naar behoren.
Tom Hiariej kan beter niet te lang ziek of geblesseerd zijn. Kappelhof speelt beter dan Kieftenbelt vorig jaar op die plek deed. Alle drie zijn 20- of 21 jaar en kunnen alleen nog maar beter worden.
Nu nog een goede doelman en een sterke centrale verdediger naast Van Dijk en je hoeft geen aanval te vrezen.Burnet, Van Dijk en Kappelhof geven de FC glans. Even als Bacuna en Kieftenbelt.

Tadic begint weer iets van zijn oude vorm terug te krijgen. Voelde zich ontheemd en was niet te troosten na het vertrek van vriendjes Stenman en Matavz. Zijn misgelopen miljoenen na het afketsen van de transfer naar  FC Twente deed hem nog verdrietiger kijken.

Maar de komst van  David Texiera heeft alles veranderd. Tadic en Texeira voelen elkaar aan. Tadic wil de bal graag geven aan de man uit Uruguay.  Liever dan aan Enevoldsen van wie hij weet dat die er toch weinig zinnigs mee doet. Tadic heeft er weer zin in. Was Matavz een sluipschutter, Texeira heeft meer weg van een moordenaar. Bewegelijk, sluw, sterk, gemeen als het moet en net als Matavz in het bezit van een gouden ‘torinstinct’.

De komst van David Texeira heeft alles bij FC Groningen veranderd.
De aanwezigheid van de nieuwe spits  brengt goals,  maar vooral ook vertrouwen in het team. Wij hebben immers Texeira. Dat gevoel begint te komen.
De goudhaan van afgelopen zondag  is nu al de belangrijkste man van de FC. Vertrouwen was het voornaamste wat er ontbrak in de selectie.

Texeira bracht goals. En met de goals punten. En punten is vertrouwen.

Groningen heeft een speler aangetrokken die geen vertrouwen nodig heeft. De moordenaar wil maar een ding en dat is toeslaan. Een betere hadden ze niet kunnen nemen. Van Loo zal minder ballen krijgen. Dat scheelt punten. Ik sluit zelfs niet uit dat Sparv nog eens een dieptepass gaat geven. Misschien worden we dan toch nog vierde.