sep
12
Er moet iets gebeuren want: wij zijn FC Groningen

Er is werk aan de winkel voor Pieter Huistra, de trainer van FC Groningen. Zijn team begon sterk tegen Roda JC maar verzuimde daar de winst mee naar de Euroborg te nemen.
Daarna werd het steeds wat minder met het spel. Tegen Ado Den Haag werd er nog een helft sprankelend gespeeld maar de goals die de Groningers steeds in het tweede bedrijf tegen krijgen en de daaropvolgende nederlagen hebben het zelfvertrouwen van het groen-witte keurkorps geen goed gedaan.

Over zelfvertrouwen gesproken: de man die eigenlijk altijd en overal wel scoort, Tim Matavz is vertrokken. Na zijn vertrek is ook het laatste restje zelfvertrouwen vertrokken, zo lijkt het.
Zelfvertrouwen is net zo belangrijk als kwaliteit. Als Ruud Gullit met het Nederlands Elftal van de partij was dan stond je al met 1-0 voor. Het elftal  voelde zich zekerder. Dat zag je terug. Spelers erkenden deze werking ook.
Tegen Heerenveen stond er een ploeg in het veld die nimmer een ploeg was. Ze stonden er om niet te verliezen. Met het vertrek van Matavz leken de Groningers zich onthoofd te voelen. Daar komt nog bij: vorig jaar stond Andreas Granqvist in het centrum. Opbouwend erg matig maar verdedigend erg redelijk. Zijn uitstraling en robuuste manier van voetballen waren zijn grote kracht en gaf het team vertrouwen. Nu staat daar Kwakman. Hij pretendeert een leider te zijn, maar is dit niet. Je halve team afvallen na de eerste wedstrijd zonder enige vorm van zelfkritiek levert weinig respect op.

Zolang prestaties naar wens zijn valt dit niet op. Bovendien is Kwakman in verdedigend opzicht erg kwetsbaar.  Liet Andreas Granqvist  Ivens beter voetballen en werden zijn beperkingen nog enigszins verbloemt, met Kwakman naast hem is dat verleden tijd.  Met andere woorden, het centrum van de FC rammelt aan alle kanten wat het vertrouwen niet ten goede komt. Kappelhof/Hieraije zijn prima backs zolang ze kunnen aanvallen. Echter nu Groningen is beland in de hoek waar de klappen vallen en het gebrek aan vertrouwen door de tegenstanders wordt geroken wordt er teveel naar achteren gelopen en moet er veel verdedigend werk worden gedaan. De backs worden gedwongen dingen te doen waar ze nu niet in uitblinken.

Inmiddels heeft Huistra ingegrepen. Hij heeft Van Dijk ingebracht ten faveure van Ivens. Van Dijk is een groot talent. Dat staat vast. Het is een dappere keuze. Van Dijk imponeerde niet, maar Huistra kan niet anders dan hem een langere tijd de kans geven. Een snelle wissel zou de geloofwaardigheid van Huistra niet ten goede komen maar ook het zelfvertrouwen van Van Dijk sterk ondermijnen. Sparv heeft op het middenveld de voorkeur gekregen boven Holla. Het is lood om oud ijzer. Het zijn beide controlerende middenvelders. De een scoort een klein zesje, de andere een ruime 5. Wat maakt het uit. Met Van Dijk/Kwakman als centrum blijft dit een erg kwetsbaar punt. Van van Dijk mag je geen wonderen verwachten. Hij kan nu nog niet het voortouw nemen. De ervaring van Ivens valt weg. Die ervaring en routine heeft Groningen achterin hard nodig, maar de prestaties van Ivens waren zo zwak dat ze voor Huistra niet langer opwogen. Bovendien manifesteert van Dijk zich op de training erg goed. De keuze is, nogmaals  begrijpelijk  en moedig maar ook riskant. Voeg daarbij nog eens een onzekere en erg matige doelman achter de verdediging. Hoewel hij tegen Heerenveen zijn werk naar behoren deed.

Het vertrouwen zal terugkeren. FC Groningen heeft gewoon prima spelers. De vraag is echter: hoe kan het vertrouwen van de spelers weer terugkeren? En hoelang blijft het elftal wankelen. Er moet iets gebeuren.
Er is maar een remedie op voor deze kwaal op het gebrek aan zelfvertrouwen en die is:. Punten pakken. Dit medicijn ligt echter niet voor het oprapen. FC Groningen is als een goede racefiets. Alle onderdelen zijn er en van prima kwaliteit. Wel zit er een slijt er een wiel aan, is er een lekke band en staat het stuur scheef. Tijd om de puntjes op de i te zetten. Die klus is aan Huistra. Ik denk m et hem mee.

Matavz zijn vervanger heet David Texiera. De eerste indrukken zijn erg hoopgevend. Bovendien lijkt hij niet iemand die zijn zelfvertrouwen teveel laat afhangen van resultaten en andere spelers. Geen type sluipschutter zoals Matavz, meer een moordenaar. Daar gaat de FC nog heel veel lol aan beleven. Bovendien een energiek iemand die bij tijd en wijle het kalk uit de lijnen loopt. Hij moet instaat worden geacht goals te gaan maken. Goals brengen punten en punten zelfvertrouwen. Daarvoor moet hij wel aan de bal komen.

Misschien zou Huistra eens af kunnen stappen van zijn heilig verklaarde systeem.  Op het middenveld mist Groningen een echte nummer 10. Andersson faalt al het hele seizoen. Holla, Kieftenbeld en Sparv zijn controlerende middenvelders. Vooral Holla en Sparv spelen altijd op ‘safe’. Wachten op initiatief van anderen. Maar van wie? Ook Texiera wil wel eens een steekpass. Bacuna wil ook wel eens lekker aangespeeld worden. Er is ook niets mis mee de tegenstander eens te verrassen met positiewisselingen of een mooie steekpass.

Tadic kan maar niet wennen aan een leven zonder Stenmann en voetbalt kleurloos en voelt zich eenzaam.
De FC heeft een veel te voorspelbaar middenveld. Helemaal nu het vertrouwen gedaald is naar het nulpunt. Er is te weinig creativiteit. Onze beste man staat aan de linkerkant. Nog altijd een beetje te balen dat hij zijn 1.2 miljoen jaarsalaris is misgelopen in het oosten van het land. Maak hem nog belangrijker. Haal de man met het fluwelen been naar het centrum. In een vrije rol achter de spits. Zet daarachter Kieftenbeld als controleur. Een man met lef, werklust en iemand die het lef heeft te voetballen, vooruit te verdedigen en snel om te schakelen. Bovendien weet hij inmiddels hoe het is om te falen en is mentaal behoorlijk gehard. Je kunt hem ook van achteruit altijdinspelen. Speelt geen verstoppertje. Alleen dat gegeven al verdient bijna een basisplaats.

Laat Enevoldsen vanaf links spelen. Bacuna kan prima hangend op rechts uit de voeten. Hij onttrekt zich wel aan de malaise. Texiera kan dan bediend worden door Enevoldsen vanaf links, bovendien kan deze gevaarlijk naar binnenkomen. Bacuna is een soort ongeleid projectiel aan de rechterkant met verrassende acties. Vanuit het centrum is er de man met de gouden trap, bijna niet van de bal af te krijgen. De man met de splijtende pass, de actie en de steekpass. Het kan een gouden duo worden. Tadic/Texiera.
U heeft goed geteld: er ontbreekt  nog een plekje. De plaats naast Texeira. De tweede spits. Maar ook die hebben we in huis. En wel in de vorm van een boomlange Zuid Koreaan. Bij Ajax  niet anders dan gewend dan te functioneren in een twee spitsen systeem. “Bruce Lee” zoals hij door zijn Amsterdamse medespelers werd genoemd deed dat voornamelijk in het tweede maar overtuigde wel. Hij is nog geschorst. Van Dijk zou een prima tijdelijk optie kunnen zijn en dan zou Ivens weer in het centrum kunnen spelen.
Over twee weken zit de schorsing van Suk er op. De komende week staat Exelsior op het programma. Die wedstrijd gaan ‘we ‘ natuurlijk winnen. Domweg omdat we veel meer kwaliteit hebben dan de Rotterdammers.

Daarna wachten twee lastige uitwedstrijden. AZ voor de beker en de Graafschap voor de competitie. Hopelijk geeft de overwinning op Exelsior voldoende vertrouwen deze ploegen partij te bieden. Maar dan: Op zondag 2 oktober komt Ajax naar de Euroborg. Dan kan en mag er geen wankelend-, verdedigend ingesteld- of angstig team op de groene mat in de Euroborg staan.  Tadic op 10, en Suk naast Texeira. Ajax thuis. Hét moment om te verrassen.  FC Groningen hoort gewoon te verrassen. En wel om een reden: wij zijn FC Groningen!