aug
29
FC Groningen: Van Loo of tóch Luciano?

FC Groningen: Brian van Loo of tóch Luciano Da Silva?

Pieter Huistra heeft even de tijd. Hij moet in de wedstrijd tegen Heerenveen over twee weken kiezen:  of de falende doelman Brian van Loo weer opstellen of toch weer  good old Luciano Da Silva tussen de palen.
Huistra heeft nog even tijd om na te denken. Van Loo heeft ook even tijd. Hij zal het nodig hebben de wedstrijd van afgelopen zondag te verwerken. Natuurlijk. Nijland had afgelopen zomer een nieuwe doelman moeten aantrekken. Dat heeft hij niet gedaan en zal hij ook niet doen. Zo staan de feiten. Volgend jaar zou een andere doelman meer prioriteit mogen hebben.
Even nog terug naar afgelopen zondagmiddag: 14.31.

Bij de hoekschop van AZ in de eerste minuut stond van Loo als aan de grond genageld. Een beetje keeper, helemaal met die lengte komt uit zijn goal en vangt de bal. Van Loo daarentegen moet daar niets van hebben. Natuurlijk: de verdediging weet dit en had ook moeten optreden. Als eerst verantwoordelijke is van Loo daar aansprakelijk voor. Luciano was uit zijn goal gesprongen. In goeden doen had de kleine man de bal weg gestompt. Vorig seizoen was hij dat bepaald niet.

Dan de tweede goal. Een bal van bijna 20 meter. Geen hard schot. Ook niet recht voor de goal, maar iets schuin. En ook nog in de korte hoek. Mag nooit gebeuren. Een beetje keeper houdt zo’n bal met de voet tegen. Ok. Ik chargeer een beetje, maar zulke goals mogen nooit vallen. Die derde wil ik niet eens meer aan denken. Ik kan me niet herinneren dat ik als oud keeper ooit zo’n blunder heb gemaakt.
Drie houdbare ballen. Het zijn niet de eerste houdbare ballen die er dit seizoen in vallen. En wat te denken van vorig seizoen? De doelman hoort punten te pakken voor zijn team. Nu kost hij FC Groningen vooral punten.

Hoe nu verder? Moet Huistra tegen Heerenveen weer kiezen voor Van Loo of toch maar weer Luciano van stal halen? Het antwoord lijkt me simpel. In potentie is Luciano een betere doelman. Van Loo is een onzekere doelman met domweg te weinig kwaliteiten voor het nivo wat FC Groningen nastreeft. Bovendien: door de toenemende druk valt te vrezen voor meer en grotere fouten.
Luciano heeft ooit al eens de zilveren schoen gewonnen en dat kan geen toeval zijn. Mentaal is hij kwetsbaar. Met druk kan de Braziliaan niet zo goed omgaan.   Maakt hij kinderlijke fouten en staat aandoenlijk te huilen in de goal.
Aan Huistra de taak om hem op zijn gemak te stellen en het optimale rendement uit zijn prestaties te halen. Dat doe je bij de Braziliaan door hem in de eerst plaats weer op te stellen. Dan door uit te spreken dat je hem ook laat staan, het hele jaar.
“Jij bent mijn eerste man. We hebben een alternatief geprobeerd, maar jij bent nu eenmaal gewoon de beste. Doe wat je moet doen. Jij bent mijn keeper.”

Op die manier neem je de druk van concurrentiestrijd weg en raakt hij niet direct in de war na een fout. Want fouten horen bij Luciano net als klinkers bij de Moerdijkbrug. Het geeft niet. Een Luciano in goeden doen is een publiekslieveling. Een meevoetballende keeper, zorgt voor hilariteit, spektakel, missers maar ook hele knappe reddingen. Hij is in ieder geval in staat punten voor zijn ploeg te pakken. Dat is Van Loo niet. Daar heeft hij simpelweg de kwaliteiten niet voor. Een prima doelman voor Willem II of Sparta. Niet voor FC Groningen dat Europees voetbal wil halen. Bovendien: Groningen houdt van Luciano en gedoogt Van Loo.

Wij hebben Tadic, Matavz, Burnet, Bacuna en Andersson. Wij hebben Hiariej, Kwakman en Ivens. We hebben Holla en Kieftenbelt. Achter de hand hebben we Suk, Pedersen, Enevoldsen, Johansson, Sparv en Kappelhof. Maar vooral ook Virgil van Dijk. Wat zorgde hij zondag weer voor een extra impuls. Wat een kracht en wilskracht gaat er van hem uit. Voor vijf jaar vastleggen! Hij wordt de nieuwe leider van FC Groningen. Dit team voeltbalde gisteren best aardig en verdient een waardige doelman. Hier valt niet tegen te scoren. Met een goede doelman kunnen we de strijd zonder schroom aanbinden met AZ, Twente en PSV. Zijn we beter dan Feyenoord en Heerenveen. Kunnen we zomaar derde of vierde worden. Ik wil nog wel eens zien hoe de wedstrijd was verlopen als Van Loo die hoekschop gewoon de tweede ring in had gebokst.
Als we ten onder gaan, prima. Maar dan strijdend en niet kansloos door keepers blunders. Huistra heeft geen keus.  Hij moet Luciano opstellen. Van Loo opstellen was een inschattingsfout. Daar zou hij dus op terug moeten komen. In het belang van FC Groningen. In het belang van van Loo. Waarschijnlijk gaat Huistra van Loo opnieuw opstellen. In wiens belang zal dit zijn?