aug
24
Tim Matavž weg? Alleen de trots van Marcel Brands kan FC Groningen redden

Meer
De opvolger van Tim Matavž, Hyun-Jun Suk met zijn twee grootste supporters:
Esmeé (10) en Owen (8)

De kans dat FC Groningen zijn spits Tim Matavž alsnog kwijtraakt is groot. FC Groningen is niet ingegaan op het 'nette' bod van PSV. De transfermarkt is nog open tot 31 augustus. Wie denkt dat de 'take it or leave it deal', die dus geen deal werd ook echt tot het behoud van publiekslieveling Matavž leidt vergist zich vermoedelijk. Het gaat hier om geld en er wordt een politiek spelletje gespeeld.

Wie het eerst de telefoon pakt verliest geld en zet de ander in een machtspositie. Er is lichte paniek bij PSV. Toivonen wil niet in de spits maar is ook geen aanvaller. Rutten heeft goals nodig. Heel hard en alleen goals kunnen zijn toekomst bij PSV veilig stellen. Het is duidelijk; PSV wil Matavž maar wil ook proberen nog wat geld te besparen aangezien ze tot nu toe voor alle spelers de hoofdprijs hebben betaald. Dat zal de ijdele Marcel Brands niet lekker zitten. Alleen de trots van Brands kan Groningen nog redden.
Dan de vraag of het erg is als Matavž bij Groningen vertrekt. Het scheelt in ieder geval 15- tot 20 goals. En dus punten. Groningen wil Europees voetbal halen. Met Matavž ben je verzekerd van doelpunten. Het publiek zal diep teleurgesteld zijn bij een vertrek van de topscoorder. Groningen kan het zich ook niet permitteren om te leunen op de wankele verdediging.

Luciano en Van Loo zijn beide onzekere en erg middelmatige doelmannen. Wie je ook kiest, je houdt je hart vast als er een bal in de buurt van de goal komt.  Ivens kan het nivo amper aan. Kwakman is een waardige vervanger van Andreas Granqvist. Kappelhof en Burnet zijn goede backs wanneer ze de bal hebben. Verdedigend kwetsbaar. Voor Tom Hiariej geldt het zelfde. Hij heeft zich wel ontwikkeld. De verdedigende hoop moet komen van Virgil van Dijk. Huistra geeft hem nog weinig vertrouwen. Raar. Vorig seizoen stond hij er toen hij nodig was. Heeft uitstraling. Is aardig, ook meegenomen. Kopsterk, heeft een prima vrije trap, redelijke handelingssnelheid en is beresterk. In de lucht bijna niet te kloppen. Ook opbouwend kun je hem gebruiken en heeft bovendien lef. Hij zou perfect passen in het centrum naast Kwakman. Huistra durft het niet aan. Als back is hij net te lang en te weinig wendbaar. Verder komt hij uit de eigen jeugd en verdient de voorkeur boven de aankopen.

Maar al met al. Laten we niet leunen op de verdediging. Dat wil het publiek ook niet. Nog wel even het vermelden waard: Kieftenbeld is een aanwinst op het middenveld. Daar gaan we nog veel plezier aan beleven. Hij werkt als een paard met dubbele longen, durft vooruit te verdedigen denkt en speelt vooruit. Veel beter dan de bange Sparv. Hij kiest altijd maar voor een tikje breed en haalt alle spontaniteit en onvoorspelbaarheid uit het spel.

Meer
En hier Tim Matavž met zijn grootste supporter: Yorick uit Hoogezand

Terug naar de aanval. Met het aanstaande vertrek van Matavž verdwijnen er dus goals en punten. Nijland is niet dom. Hij wist ook dat dit zou gaan gebeuren. 7 miljoen is een mooi bedrag en Groningen heeft af en toe een dergelijke transfer nodig. Een compliment weer voor de scouting. De opvolger staat al te trappelen om zijn plaats in te nemen. Het is de van Ajax gehaalde Hyun-Jun Suk. In Amsterdam al snel uitgegroeid tot cult held. Deze lange spits heeft alles in zich om uit te groeien tot een nieuwe publiekslieveling in de Euroborg. In Amsterdam heeft hij bewezen het een en ander in zijn mars te hebben. Bewegingen die maar weinig voetballers hem na doen zijn een kenmerk. Net als geniale missers die op de lachspieren werken. De man heeft een geweldige instelling, maar moet natuurlijk nog wennen. Bovendien is hij dit systeem niet gewend. Met Suk komt het wel goed.

Het is alleen de vraag of hij al klaar is om die 15- tot 20 goals er in te schoppen. Stel nu dat het er 10 worden. Dat scheelt dan ruwweg laten we zeggen 5 of 6 punten. Het verschil tussen nummer 4 worden of nummer 8. Dat kan het verschil zijn tussen het halen of missen van Europees voetbal. Dat scheelt miljoenen. Of gaat Suk ons echt verrassen door er - zoals hij zelf zegt - 15 in te schieten? Of toch Nijland misschien door gewoon daadkrachtig 'nee' te verkopen aan PSV als ze weer bellen? Of wordt het toch de trots van Brands die de doorslag geeft? Het is nog een weekje spannend. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Met FC Groningen komt het altijd wel weer goed. Wat is voetbal toch mooi! Ik zet mijn kaarten op Hyun-Jun Suk.