feb
28
Foske Tamar van der Wal en Danielle Bekkering tevreden

Schaatsseizoen ten einde:
Van der Wal op het podium, Bekkering tevreden met 4e plaats

Meer

Het marathonschaatsseizoen zit er op. Het slotakkoord kwam afgelopen zaterdagavond vanuit het Heerenveense Thialf stadion. Bij de dames werd Danielle Bekkering 8e en Foske Tamar van der Wal kwam als 5e over de eindstreep. Wieteke Cramer won de marathon net voor de nummer twee Elma de Vries.In het eindklassement legde Carla Zielman beslag op de eerste plaats. Tweede werd Mariska Huisman, voor Van der Wal (3e) en Bekkering (4e)

Bekkering had wel vrede met de 8e plaats in de Friessse Marathon. Het snelle ijs in Thialf is niet helemaal haar ding. In het eindklassement eindigde de Den Hamse op een 4e plaats en in het natuurijsklassement legde ze beslag op de tweede plaats. Bekkering kijkt dan ook met een tevreden gevoel terug op het seizoen: "Vooral had ik hier voor getekend. Ik heb nog mooie overwinningen geboekt in Amsterdam en op het natuurijs in Zweden.
Met een vierde - en tweede plaats in de klassementen kan ik prima mee leven. Er zijn nu eenmaal dames die harder schaatsen dan ik. De grootste teleurstelling? Het optreden van de jury in Oostenrijk tijdens de alternatieve Elfstedentocht. Maar ach, dat soort dingen gebeurden. Ik kijk gewoon met een positief gevoel terug op dit jaar en ik denk dat ik het maximale rendement uit mijn lichaam heb gehaald."

Foske Tamar Van der Wal zal voor de wedstrijd afgelopen zaterdag in Heerenveen op iets meer gehoopt hebben dan de 5e plaats. Ze kende een ongekend sterke opening van het seizoen. Er volgenden mooie overwinningen. Ze werd zelfs even leidster in het algemeen klassement won op 29 November de natuurijsklassieker in Zuidlaren. Op 23 december wordt ze op de Belterwiede bij Wanneperveen Nederlands Kampioen marathonschaatsen op natuurijs. Gaandeweg het seizoen gaat het allemaal wat moeizamer en worden de overwinningen schaarser. Uiteindelijk wordt van der Wal derde in het algemeen klassement en is ze ook nog eens genomineerd voor de titel: "aanvallendste rijdster".Van der Wal kan terug kijken op een goed seizoen met prachtige prijzen.

Jaap Ketelaar in nieuwe noordelijke talentenploeg

Bij de mannen zit het seizoen er ook voor de Aduader Jaap Ketelaar op. Terug kijkend op afgelopen seizoen vind Ketelaar dat hij weer een stap in de goede richting heeft gezet: " Ik kan beter mee koersen en voorin rijden. Wel had ik stiekem op wat meer resultaten gehoopt afgelopen winter, maar dat is er helaas niet van gekomen."

Ook speelde pech een rol afgelopen winter: "Ik ben een keer hard gevallen tijdens wedstrijden en net toen er Nederlands natuurijs lag en de NK's werden verreden kampte ik met griep." Zijn huidige sponsor  Groen Talent stopt met de sponsoring. Toch ziet de toekomst er voor Ketelaar rooskleurig uit:
"Volgend seizoen rij ik weer in de Top Divisie en nu bij een echte noordelijke ploeg: JB Besturingstechniek.Het is een team met allemaal jonge jongens uit het noorden namelijk: Wierd Osinga (Aduard) Johan Knol (Midwolde) Ronald Kruijer (Heiligerlee) en Pieter Jorn Gemser (Gorredijk). Lammert Huitema wordt of blijft onze ploegleider, Piet Gemser, de broer van Henk Gemser, wordt onze trainer. Ik heb er veel zin in. Een groep die elkaar goed kent en we kunnen samen trainen. Een mooie noordelijke talentenploeg. Maar eerst even bijkomen en opladen. En vanaf eind Maart op de racefiets en de skeelers. Dan gaat de beuk er weer in."