feb
21
Danielle Bekkering kansloos – Foske Tamar van der Wal op finish geklopt

Gezamenlijk stapten ze afgelopen zaterdagavond in het Groninger Sportcentrum Kardinge het ijs op. Danielle Bekkering en Foske Tamar van der Wal. Een mooi gezicht; het heden, verleden en de toekomst. Een ding hadden ze absoluut gemeen: een ijzeren wil te winnen. Het Kardingse ijs is toch een beetje hun ijs. Het was inderdaad mooi geweest als de eindezege naar Van der Wal of Bekkering was gegaan. Maar zo ging het niet.

In een wat vlakke maar snelle wedstrijd won Carla Zielman. Tot verdriet van Bekkering en van der Wal. Bekkering zal er vrede mee hebben gehad. Van te voren zal ze zichzelf niet tot de topfavorieten hebben gerekend. Het ijs is snel en dus ook de wedstrijd. De Den Hamse kent haar krachten en beperkingen. Het op een massasprint aan laten komen staat voor haar gelijk aan sportieve zelfmoord. Dat moest voorkomen worden. Ze loerde, controleerde en deelde een paar maal een speldenprikje uit. Even kijken hoe de benen aanvoelen en het peloton reageert. Natuurlijk laat het peloton Bekkering niet gaan. Helemaal niet in de thuishaven, Kardinge. En de benen waren gewoon niet goed genoeg voor een hoge klassering. Met het ingaan van de laatste ronde waarin de massasprint niet meer te voorkomen was, wist Bekkering zich verslagen en zat ergens verstopt halverwege het peloton. De zestiende plaats was een toch wat teleurstellend resultaat.

Waar Bekkering een massasprint probeert te ontlopen, ziet de Grijpskerkse Foske Tamar van der Wal daar wat minder tegen op. Sterker nog, de meeste schaatssters zullen een sprint met Van der Wal trachten te ontlopen. Het is een van de krachtigste wapens die de kopvrouw van Van der Wiel tot haar beschikking heeft. De sprint.

Waar Bekkering niet tot de topfavorieten behoorde (eerder tot een gevaarlijke outsider) werd van der Wal juist gezien als een van de grote kanshebbers voor de zege. Zo reed ze ook. Alert. Misschien soms wel te alert, te gretig. Er was geen ontsnapping waar van der Wal niet op anticipeerde. Geen risico’s nemen leek het credo. Dat vreet natuurlijk energie. Het verdient ook respect. Maar misschien brak het haar wel op. Of was het ongeduld waarom van der Wal de sprint in de laatste ronde wel erg vroeg aantrok? Het was in ieder geval koren op de molen van Mariska Huisman en Carla Zielman. De dappere ’alles of niets’ poging leverde uiteindelijk een derde plaats op. Natuurlijk is dat niet helemaal niets, maar het ultieme doel was de hoogste trede van het podium. Ze gaf alles, maar de sprint duurde net iets te lang. Twintig meter voor de finish kwamen Huisman (2e) en Zileman (1e) langszij. Gevochten, gegokt en verloren. Want zo gaat dat in de sport. Gaan voor goud en brons winnen is verliezen. Toch was er ook winst: respect van het publiek. Een mooie aanleiding toch een tevreden gevoel te hebben.

In het algemeen klassement staan Bekkering en Van der Wal respectievelijk op een 4e- en 3e plaats. Komende zaterdag is de grote finale in het Heerenveense Thialf Stadion. De wedstrijd begint om 19.00 uur. Eerder dit seizoen zegevierde van der Wal al op het snelle Heerenveense ijs.