jul
01
Donderdag buien in het noorden

Terwijl hitte zich ophoudt boven het Iberisch Schiereiland en het zuiden en zuidoosten van Europa (Zuid-Spanje de komende dagen temperaturen tussen de 35 en 40 graden)  hebben wij te maken met gematigde temperaturen. Op de grens tussen hete en koele lucht noordelijk van ons zijn we storingsgevoelig. Dat merkt vandaag vooral het zuidoosten, morgen zijn de noordelijke provincies aan de beurt.

Vanmiddag trekt de neerslagband die boven het zuidoosten aanwezig langzaam naar Duitsland weg. Daar blijft het wel overwegend bewolkt. In de rest van het land wisselen zon en wolken elkaar af en kan er nog een enkel buitje vallen. Het wordt 21 of 22 graden en er waait een matige wind uit het westen tot zuidwesten, windkracht 3 tot 4. In het noorden en noordwesten als ook het Waddengebied soms windkracht 5. Komende nacht in het zuiden en midden brede opklaringen. In de buurt van het IJsselmeer en de Wadden enkele buitjes die geleidelijk aan in activiteit toenemen en naar het noordoosten trekken.

Morgen trekt een kleine storing over het noorden van het land. Nadat een eerste buiengebied in de vroege ochtend naar de Duitse Bocht wegtrekt volgt in de loop van de ochtend een volgend buiencomplex. Vooral de Kop van Noord-Holland, Friesland (daar kunnen ze wel wat water gebruiken) en Groningen krijgen er mee te maken. Het zwaartepunt van de intensiteit lijkt in de middag plaats te vinden en het noordoosten van Groningen krijgt de zwaarste buien met kans op (lokaal)  veel water en onweer. Elders in het land is het overwegend droog met af en toe zon. Het wordt 20 graden in het noorden tot 23 in het zuidoosten bij een zwakke tot matige zuidwesten- tot westenwind, kracht 2 tot 4. In de avond vooral in de buurt van het IJsselmeer nog altijd kans op een bui.

Vrijdag wisselen zon en wolken elkaar af en kan er in de loop van de dag een enkele bui vallen. Het wordt 20/22 graden. In de nacht naar zaterdag gaat het weer (flink) regenen.

Zaterdagochtend ligt het regengebied boven het oosten en wordt het in de rest van het land droog. Tijdelijk want vanuit het westen komen er geleidelijk aan een paar buien opzetten als een koufront het land binnen schuift. Veel zon is er niet en het wordt niet veel warmer dan een graad of 17 bij een zwakke of matige zuidwestenwind.

Vooruitzichten: nog onbestendig

Zondag valt er slechts enkele bui en schijnt de zon nu en dan. Vooral in het zuidoosten. Daar wordt het 23 en elders 20 of 21 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige en bij zee krachtige zuidwestenwind.

Maandag blijft de kans op een bui en doet het kwik weer een stap teug naar 17 tot 20 graden.

 

dag

weerbeeld

wind

bft

min

max

zon

nrslg

do

Af en toe zon/noorden buien

Meer

w-zw

2-4

14

21

30

50

vr

Wolken/zon/bui

Meer

w-zw

2-4

12

21

50

30

za

Enkele buien

Meer

zw

2-4

14

18

40

30

zo

Geregeld zon/enkele bui

Meer

zw

3-5

11

22

50

40

ma

onbestendig

Meer

w-nw

3-4

13

18

30

50