Het weer
sep
20
Warm en zonnig weekend

en hogedrukgebied 'Hanneke' ligt vandaag op de Noordzee en heeft een grijze wolkendeken over het noorden uitgerold. In het zuiden zijn een paar velden met hoge bewolking aanwezig. De wolken in het noorden lossen vandaag maar moeizaam op. Morgen heeft het gebied met hoge barometerstanden zich verplaatst naar Duitsland en wordt er droge en warmere lucht aangevoerd. Daar hebben we ook zondag mee te maken. Na het weekend stomen depressies met koelere lucht en regengebieden op richting ons land maar worden tegengewerkt door een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië en West-Rusland. In hoeverre de regenfronten weten op te rukken met bijbehorende buien is nog wat onzeker. Wel gaat het kwik weer wat naar beneden en neemt de kans op een bui toe.

Vandaag is het heel rustig weer met veel bewolking in het noorden. Zelfs een licht spatje regen is niet helemaal uit te sluiten daar vanmiddag. Pas later vandaag of vanavond neemt de kans op een streepje zon toe in het uiterste noorden. Naar het zuiden en midden zijn flinke zonnige perioden. Het wordt 15 of 16 graden onder de bewolking tot 19 in Limburg bij een zwakke wind die draait van het westen naar het oosten, rond kracht 2. Komende nacht is het in het noorden nevelig en kans op mist. Minima rond 10 graden in het westen tot 6 in het oosten.

 
dec
09
'Code rood'

Langs de Zeeuwse dijken steeg het water in de nacht van donderdag op vrijdag naar 3.99 meter boven NAP. Het hoogste peil sinds de watersnoodramp in 1953. Dat was trouwens een behoorlijke verrassing, Rijkswaterstaat had berekend dat het water niet verder zou stijgen dan 3.72 meter boven NAP. Het hoge water werd veroorzaakt door een combinatie westerstorm en springtij. Een zelfde samenloop van omstandigheden zorgde in 1953 voor de watersnoodramp als was de wind toen meer noordwest.